Çdo Gjë T'vogël Dhe Të Madhe

Representative Text

Refreni:
Çdo gjë t’vogël dhe të madhe
T’bukur dhe të mirë,
Çdo gjë që vështrojmë në botë
E bëri Perëndia.

1 Çdo lule t’but’ që hapet
Çdo zogëz që këndon,
Dhe krah’t e tij të larmë
Me t’cilët fluturon. [Refreni]

2 Çdo mal të zën’ me d’borë,
Burimet që gufojnë,
Agimin edhe muzgun
Që qiellin zbukurojnë. [Refreni]

3 Erën e ftohtë të dimrit
Dhe diellin që na ngroh,
Gjith’ frutat e lezetshëm;
I bëri ai këto. [Refreni]

4 Çdo pemë e lartë në pyjet,
Çdo fush’ ku luajm’ ne,
Kallamat që i mbledhim
Që gjejmë pran’ uj’rave. [Refreni]

5 Na dha ai sy t’i shohim,
Na dha edhe një goj’
T’rrëffejm’ sa ësht’ i madh ai
Që t’gjitha k’to krijoi. [Refreni]

Source: The Cyber Hymnal #15388

Author: Cecil Frances Alexander

As a small girl, Cecil Frances Humphries (b. Redcross, County Wicklow, Ireland, 1818; Londonderry, Ireland, 1895) wrote poetry in her school's journal. In 1850 she married Rev. William Alexander, who later became the Anglican primate (chief bishop) of Ireland. She showed her concern for disadvantaged people by traveling many miles each day to visit the sick and the poor, providing food, warm clothes, and medical supplies. She and her sister also founded a school for the deaf. Alexander was strongly influenced by the Oxford Movement and by John Keble's Christian Year. Her first book of poetry, Verses for Seasons, was a "Christian Year" for children. She wrote hymns based on the Apostles' Creed, baptism, the Lord's Supper, the Ten Commandment… Go to person page >

Translator: Jan Foss

(no biographical information available about Jan Foss.) Go to person page >

Text Information

First Line: Çdo lule t’but’ që hapet
Title: Çdo Gjë T'vogël Dhe Të Madhe
English Title: Each little flower that opens
Author: Cecil Frances Alexander
Translator: Jan Foss
Meter: 7.6.7.6 D
Language: Albanian
Refrain First Line: Çdo gjë t’vogël dhe të madhe
Copyright: Public Domain

Tune

ROYAL OAK

ROYAL OAK is presumably named for a tree at Boscobel, Shropshire, England, in which King Charles II hid during the Battle of Worcester, 1651. A folk song that may well be older than the seventeenth century, ROYAL OAK was associated in the 1600s with the loyalist song "The Twenty-Ninth of May," a son…

Go to tune page >


Media

The Cyber Hymnal #15388
  • PDF (PDF)
  • Noteworthy Composer Score (NWC)

Instances

Instances (1 - 1 of 1)
TextScoreAudio

The Cyber Hymnal #15388

Suggestions or corrections? Contact us